Firmă, conturi, plăți externe, impozitare, salarizări legale.
Fiscalitate la videochat și OnlyFans pentru 2022-2023
Anul 2022 a fost marcat de numeroase controale și reglementări fiscale.
Anul 2023 aduce noi modificari fiscale.
Toate modele și studiourile trebuie să-și declare integral veniturile. Orice încercare de a ascunde sursa veniturilor, prin transferuri în conturi din alte țări sau încasare pe contul altor persoane este considerată drept infracțiune de evaziune fiscală.
Legea nr. 241/2005, Codul fiscal si Codul de procedura fiscala guverneaza relatia dintre organele de control ale statului si contribuabilii persoane fizice sau juridice.
Orice venit pe persona fizica sau juridica se impoziteaza conform prevederilor codului fiscal, facand exceptie donatiile sub forma de bani sau alte elemente patrimoniale.
Persoanele care fac activitatea de videochat sau sunt creatori de content se supun reglementatarilor urmatoare :
2022 persone juridice pana la pragul de 1.000.000 Euro pe an
Impozit pe venit 1% sau 3% (daca firma are cel putin un angajat, 1%, daca nu, 3%)
Impozitul pe venit reprezinta impozitul datorat pe toate incasarile, se plateste la trimestru.
Impozit pe dividende 5% (pentru banii care sunt scosi din firma de actionari fara sa fie deductibile- adica fara sa aduca bonuri si facturi la contabilite)
Se pot scoate dividende doar din sumele prezentate ca PROFIT, cine scoate mai mult decat profitul din firma se supune infractiunii de devalizare a societatii.
TVA 19% (se aplica la tot venitul) pentru activitatea de videochat sau Onlyfans pentru persoanele fizice sau juridice care au depasit pragul de 300.000 lei intr-un an.
2023 persone juridice pana la pragul de 1.000.000 Euro pe an
Impozit pe venit 1% (nu mai exista impozit pe venit 3%, deoarece toate firmele au obligatia de a avea minim un angajat cu 8 ore pentru a-si pastra statutul de firma platitoare de impozit pe venit)
Impozit pe dividende 8% (majorare de la 5% in 2022)
TVA 19% pentru toate veniturile dupa depasirea pragului de 300.000 lei.
Impozit pe profit 16% ( se aplica firmelor care nu au nici un angajat, firmelor cu cifra de afacere de cel putin 500.000 euro pe an si firmelor care au coduri caen si genereaza venituri din activitati de consultanta si management intr-o proportie mai mare de 20% din totalitatea veniturilor).
In cazul impozitului pe profit, ANAF verifica cu mare atentie daca sumele cheltuite din firma sunt eligibile pentru decontare, altfel le taie si te pune sa platesti impozit 16% pe suma neeligibila. Daca afirma cumpara un scaun care costa 1000 lei si ANAF are pe lista ca un scaun tre sa coste 500 lei, iti taie diferenta de 500 lei.
Daca tot ati citit acest articol, va recomandam sa faceti contabilite cu noi, deoarece suntem singura firma din tara specializata integral pe industria adult si stim cel mai bine cum sa va protejam interesele si valorile.
Tel/WhatsApp: 0799 99 46 40
Analiza activității de videochat și fiscalizare TVA
La baza prezentei analize stau urmatoarele resurse:
Punctul de vedere al consultantului Bogdan Dumitrescu, specialist fiscalitate videochat (VIDEO)
Punctul de vedere al consultantului Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar (VIDEO)
Punctul de vedere al avocatului Răzvan Teodorescu, specializat în activități videochat
Noul Cod Fiscal, Titlul 7 (TVA) Capitolul 5 (locul operatiunilor in sfera de aplicare a taxei)
Decizia Curtii Europene in dosarul C-568/2017 LW Geelen, interpretare avocat Razvan Teodorescu
Schema de functionare a videochatului, oferita de agentia AMP, firma specializata in infiintarea si suportul studiourilor de videochat in Romania.
Schema de functionare a videochatului adult si non-adult pe platforme de streaming
Videochatul este o forma de comunicare audio-vizuala intre 2 sau mai multi participanti folosind tehnica audio-video si o conexiune la internet.
Videochatul este o transmisiune electronica de date de tip Client-Server, realizata intre fiecare din participanti prin conectarea la un server de streaming.
Analiza de videochat pe site-ul LIVEJASMIN (DUODECAD IT SERVICES Luxembourg)
Pe planul industriei adult online (Online Adult Entertainment), apar prestatori de servicii care ofera continut online adult de tip livestream clientilor lor din diferite tari sau zone geografice.
Partile implicate in acest proces de livestream sunt:
Modelul de videochat (artist)
Studioul de videochat
Site-ul de streaming (Platforma)
Clientul platformei de streaming
Modelul de videochat este de obicei o persoana fizica in Romania care are contract(agreement de streaming cu platforma de streaming), contract care ii permite sa se conecteze la platforma(Livejasmin) cu un user si o parola, si sa faca streaming (servicii livrate electronic) in directia platformei. Materialele transmise online (filmarea live) este receptionata de platforma de streaming si expusa live pe site-ul de streaming(LIVEJASMIN), sub acces controlat si pe baza de plata pe minut.
Modelul de videochat este retribuit cu un comision procentual din vanzarile platformei in directia membrilor. Platile in directia modelelor se fac prin transfer bancar sau prin banci partenere (PAXUM)
Platforma de streaming face reclama in internet si cauta clienti care sa vizualizeze contentul live contra-cost.
Clientii platformei (membri) isi creaza cont de membru pe site-ul Livejasmin, cumpara credite cu cardul si au acces la vizualizarea materialelor live.
Platforma de streaming controleaza accesul membrilor la continutul live, filtreaza confinutul pe categorii, afiseaza reguli de streaming, dispune penalizari sau eliminari de continut ce incalca politicele lor interne.
Model(Artist) Platforma (LIVEJASMIN) Client (Membru)
A se observa ca relatia de videochat este functionala si fara prezenta unui studio de videochat.
Care este rolul studioului de videochat?
Studioul de videochat (Firma de management sau firma de prestari activitati in directia portalurilor web), coduri caen: 6312 sau 7022, este o firma care ofera servicii modelelor de videochat si faciliteaza accesul modelelor la platformele de streaming.
Studioul de videochat pune la dispozitia modelelor servicii si echipamente de streaming, ajuta la crearea conturilor de lucru pentru modele, ofera cursuri de pregatire teoretica si practica modelelor pentru ca acestea sa aiba incasari cat mai bune pe platforma de streaming.
Studioul de videochat are, la fel ca si modelul, un cont de studio (Master Account) pe platforma de streaming, cont care ii permite gestionarea profilelor si crearea conturilor pentru modele.
Pentru serviciile prestate, studioul opreste din incasarile modelelor un comision.
Modelele de videochat sunt independente, ele nu sunt subordonate studioului, nu sunt angajatele studioului, acestea au contract de management sau cesiune a drepturilor de autor in directia firmei studioului. Acest contract de management sta la baza comisionarii activitatii managerului de videochat.
Studioul de videochat nu stocheaza materiale video, nu vinde materiale inregistrate si nu are relatii directe cu clientii finali. Studioul de videochat nu are acces la interfata de administrare a platformei de streaming si nu are acces la membrii platitori ai platformei de streaming.
Activitatea studioului este de a ajuta modelele sa isi ofere serviciile de streaming in directia platformelor de streaming.
Relatia comerciala dintre studio si platforma de streaming este sistemul de plata centralizat, adica toate incasarile modelelor se primesc in firma studioului, acestea fiind ulterior platite modelelor, mai putin comisionul studioul. Firma studioului factureaza site-ul pentru serviciile livrate electronic (pe factura se scrie Electronic delivered services).
Studioul de videochat nu organizeaza spectacole, nu este o firma de divertisment si nu ofera servicii de divertisment clientilor finali. Studioul de videochat sau modelele de videochat nu au relatii directe cu clientii platformei, nu se cunosc datele personale ale clientilor si nici informatii de plata, controlul accesului membrilor la streamingul modelelor este realizat exclusiv de platforma de streaming.
Ce este streamingul audio-video?
Se numeste streaming audio-video sau fluxul de informatii acea tehnologie multimedia prin care transferul de la sursa la o destinatie este perceput ca pe un flux continuu. Prin streaming fișierele video sau audio se deschid si ruleaza in timp real, în timp ce se incarca. Streaming de date s-a dezvoltat odata cu aparitia internetului si a sporirii puterii de calcula computerelor, la inceputul anilor 90.
Streamingul functioneaza pe protocolul Client-Server, continutul fiind pus la dispozitie pe un server dedicat de streaming.
Streamingul este de 2 tipuri:
cu continut stocat - fisiere video, audio sunt stocate pe server si pot fi redate la cerere. O astfel de platforma de streaming este YOUTUBE
Live Streaming – fisierele video si audio se deschid si ruleaza in timp real. Ex. Televiziunile. tehnologia este de tip codare Multicasting.
Punctul de vedere al consultantului Bogdan Dumitrescu, specialist in videochat
https://www.youtube.com/watch?v=jwknBBwXknY
Punctul de vedere al consultantului Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar.
https://www.youtube.com/watch?v=znYKG5NxGNg
Se considera ca decizia ANAF de a solicita plata TVA de la studiourile de videochat este una complet eronata, datorita neintelegerii principiilor de functionare a activitatii de streaming.
ANAF, in baza deciziei Curtii Europene in cazul GEELEN, considera ca studioul de videochat este platforma de streaming si are relatii directe cu clientii, coordoneaza accesul clientilor la streaming.
Conform schemei de functionare a streamingului de videochat, oferita mai sus de o firma specializata in videochat si solutii de streaming pentru industria adult, se identifica clar parile implicate in streaming.
Cazul Geelen se bazeaza pe afacerea domnului Geelen, care avea o platforma de streaming si care lucra direct cu clientii si cu modelele. Decizia curtii europene este corecta in cazul acestuia prin setarea locului de prestare al serviciilor la domiciliul fiscal al platformei de streaming si prin clasificarea activitatilor oferite de platforma domnului Geelan ca fiind "activitati de divertisment"
Cazul Geelen creaza jurisprudenta in aceasta analiza si exclude studioul de videochat ca loc de prestare al serviciilor, deoarece in acest caz nu era vorba de un studio de videochat.
De asemenea, serviciile prestate de modelele de videochat in directia platformelor de streaming sunt considerate "servicii electronice", conform definitiei streamingului audio-video.
Locul prestarii serviciilor (NOUL COD FISCAL)
- sursa: https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-7/capitol-5/articol-278.html
ART 278
Alin 2 – stabileste locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila (Firma care coordoneaza platforma de streaming LJ, STREAM, CB etc)
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de
prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Alin 6 – stabileste exceptiile prevederilor alineatului 2 (catre persoane impozabile)
Prin excepţie de la prevederile alin. (2), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
a) în România, pentru serviciile constând în activităţi accesorii transportului, precum încărcarea, descărcarea, manipularea şi servicii similare acestora, servicii constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale şi evaluări ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate în România, când aceste servicii sunt prestate către o persoană impozabilă nestabilită pe teritoriul Uniunii Europene, dacă utilizarea şi exploatarea efectivă a serviciilor au loc în România;
- b) locul în care evenimentele se desfăşoară efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, precum şi pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.
Practic litera B este cea invocata de ANAF. (servicii de divertisment cu locul activitatii la studio)
Acordarea accesului la evenimente de divertisment este dat de site (platforma de streaming) si nu de studio, care doar trimite content sub forma electronica, fara stocare sau manipulare. Deci nu ne incadram ca locul serviciilor sa fie la STUDIO.
Raportat la
- normele juridice aplicabile, cu prevalența dreptului european și a practicii judiciare europene
- modul în care se desfășoară activitatea de videochat - activitatea comercială se finalizează în sens comercial (fiscalizare) la clientul final (membrul ) care este clientul platformei de videochat (de ex. site-ul de videochat Live Jasmin)
- lipsa raportului juridic între studioul de videochat din România și membrul care achită contravaloarea serviciilor erotice
apreciem că încadrarea activității de videochat în sfera de taxare TVA este nelegală deoarece
- evenimentele prevăzute de articolul vizat de actul de control (art. 278 al. 6 lit. b ) face referire la evenimente de tip clasic, tradițional, care se desfășoară în spații publice și cre sunt prestate unei persoane impozabile
- specificul activității de videochat constă în servicii livrate în mod electronic către o persoană fizică, (în 99,9 % din cazuri cetățean american) care este client al site-ului de videochat și care are raport juridic cu acesta (și NU cu studioul de videochat din
România) în temeiul achiziționării unui abonament sau pachet de servicii de membru al site ului de videochat.
Având în vedere că locul prestării efective al serviciului erotic este un site / platformă (de multe ori american) serviciu care este achitat de către clientul site ului / platformei (de asemenea american), opinăm că activitatea de videochat efectuată în România de către studio este de fapt prestată și consumată pe un server care nu se află în România. În acest sens, apreciem că locul serviciului este considerat a fi locul în care se află beneficiarul final al platformei de videochat (site ul) care NU este sub nici o formă studioul din România
(5)Prin excepţie de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
h)locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă:
1.serviciile de telecomunicaţii;
2.serviciile de radiodifuziune şi televiziune;
3.serviciile furnizate pe cale electronică.
Raportat la faptul că serviciile sunt furnizate de modelul de videochat
(care nu are raport de prepușenie cu studioul raportat la tipul de contract de drepturi de autor sau prestări servicii)
în mod electronic către o persoană neimpozabilă / respectiv achitate de către o persoană fizică - cetățean american cu domiciliul pe alt continent, opinăm că locul prestării efective al serviciului erotic este un site / platformă / server situat în străinătate și NU în România, sens în care încadrarea studioului în cadrul activităților generatoare de TVA este nelegală și abuzivă.
In Romania se face videochat de aproape 20 ani, debutul primelor studiouri fiind in 2000-2001.
In acesti 20 de ani, problema TVA a fost analizata de mai multe ori, in nenumarate inspectii fiscale ordonate de ANAF. Niciodata nu s-a dispus solicitarea TVA de la studiouri, de aceea consider ca solicitarea de TVA retroactiv, fara informari si cu incalcarea codului fiscal prin interpretare eronata, efectuata de persoane fara experienta in domeniul discutat este un abuz.
Legalitate videochat
“Pentru o viata prospera si sigura, lucrati legal”
Cu AMP, ai garantia ca studioul tau va fi unul perfect legal. Suntem firma, vom face un contract in care vor fi trecute procedurile si cerintele legale pentru deschiderea si operarea studioului de videochat in Romania.
Sub atenta observatie a consultantului AMP, procedurile fiscale, contabile si de personal vor fi facute conform unui protocol. Oferim suport legal si fiscal pentru a fi siguri ca activitatea viitorului studio este una legala.
La intrebarea des intalnita: Se declara tot la stat? raspunsul este simplu: DA
Este vital sa declari veniturile. Nedeclararea veniturilor, partial sau total, se numeste evaziune fiscala si constituie infractiune.
EXTRAS DIN MONOGRAFIA AVOCATULUI AMP
Legalitatea activității de videochat trebuie văzută sub mai multe dimensiuni:
1. Înființarea societății comerciale cu răspundere limitată cu obiect de activitate specific COD CAEN 6312 Activităţi ale portalurilor web sau dedicat: COD CAEN 8299 Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a. (inclusiv activitatea de videochat pe site-uri adult).
Precizăm că nu recomandăm înființarea SRL-Debutant motivat de anumite condiții restrictive la care sunt supuse societatea și asociatul sau asociații acesteia.
- Menținerea activității într-o zonă legală care să nu vizeze pornografia.
Deși Noul Cod Penal a dezincriminat prostituția, art. 213 NCP sancționează proxenetismul care face referire la activitatea de prostituție. Proxenetismul sau exploatarea sexuală reprezintă determinarea sau înlesnirea practicării prostituției ori obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției.
Raportat la legea penală, apreciem că activitatea de videochat este derulată în condiții de legalitate dacă nu sunt îndeplinite condițiile art. 213 NCP privind proxenetismul în sensul în care nu instigăm, nu determinăm și nu înlesmim întreținerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obținerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul, potrivit art. 213 al. (4) NCP. Din acest punct de vedere activitatea modelelor cupluri este dezavantajată.
Strâns legat de Proxenetism este și art. 182 lit. (c) CP care definește exploatarea unei persoane din punct de vedere sexual, respectiv obligarea la practicarea prostituției, la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării de materiale pornografice sau la alte forme de exploatare sexuală.
Un element de noutate instituit de noul cod penal îl reprezintă consimțământul victimei care nu mai constituie cauză justificativă, așadar în viziunea legii penale noi, persoana care determină proxenetismul se pedepsește. De asemenea, se pedepsește și eventualul client al serviciilor, care în veche filosofie penală nu răspundea penal.
Fosta infracțiune de prostituție este reglementată sub formă de contravenție de art. 6 din Legea nr. 61/1991 pentru sanționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice care statuează că (6) atragerea de persoane, sub orice forma, savarsita in localuri, parcuri, pe strazi sau in alte locuri publice in vederea practicarii de raporturi sexuale cu acestea spre a obtine foloase materiale, precum si indemnul sau determinarea, in acelasi scop, a unei persoane la savarsirea unor astfel de fapte. De asemenea, apreciem că deținătorul de activitate legală de videochat nu se încadrează la art (7) din textul legal, care precizează că
acceptarea sau tolerarea practicarii faptelor prevazute la pct. 6) in hoteluri, moteluri, campinguri, baruri, restaurante, cluburi, pensiuni, discoteci sau in anexele acestora de catre patronii sau administratorii ori conducatorii localurilor respectiv.
În concluzie, în relația cu modelul nu trebuie întrebuințate nici un fel de contrângeri fizice sau psihice, aspecte care pot da naștere infracțiunilor de proxenetism, trafic de persoane sau șantaj.
- Fiscalitatea reprezintă un element important al legalității videochatului.
Activitatea trebuie derulată în mod legal în sensul în care nu trebuie îndeplinite condițiile art. 9 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, care statuează
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
În condițiile în care societatea comercială este vizibilă și publică, sediul social și punctul de lucru declarate, riscul unor controale din partea instituțiilor statului este real și apreciem că banii obținuți trebuie justificați în contabilitate și impozitați, chiar dacă veniturile sunt mai mici cu procente între 20% și 30%, în funcție de forma de derulare a activității.
- Derularea activității de videochat în mod legal în mai multe forme
4.1 Raporturi de muncă de tip Studio SRL * - angajat,
4.2 Raporturi contractuale de prestări servicii Studio SRL - prestator Model SRL, microîntreprinderi
4.3 Raporturi contractuale de tip drepturi autor, cu avantajul conferit de Codul Fiscal în sensul în care se scade o cotă forfetară de 40% înainte de plata taxelor (10,5% CAS și 5,5 % sănătate).
Exemplu: la 1000 Lei BRUT prestatorul serviciului erotic - modelul rămâne cu 808 Lei NET (”pierderi” fiscale de aproximativ 20%)
* SRL cu impozit pe veniturile microintreprinderilor 3%
- Avantajele intrării în legalitate sunt evidente. Riscurile la care se supune operatorul clandestin sunt de natură penală sub două dimensiuni, pornografie și fiscalitate, și nu merită asumate pentru aproximativ o treime din încasări datorate statului.
Cu cât studioul underground este mai mare cu atât riscurile sunt mai mari și sunt vizate atât deținătorii studioului precum și activitate derulată.
Avantajul legalității SRL cu sediul social la avocat și punct de lucru declarat la Recom constau în faptul că activitatea este legală, transparentă din punct de vedere fiscal.
Acest material are caracter informativ, prezinta pozitia agentiei noastre in relatie cu legalitatea activitatii de videochat si este sustinuta de departamentul legal AMP.
Pentru detalii si implementare a legalitatii in studio, ne puteti contacta direct.
Avocat Razvan Teodorescu
Email: legal@creativestudios.ro
Tel: 0723 592 899
Adresă
ELECTOMAGNETICA BUSINESS PARK CORP 1, Etaj 2, AMP
București, Calea Rahovei, Nr. 266-268
Program de lucru:
Luni-Vineri 8:00 - 17:00
Telefon
Hai la o discuție:
Telefon: 0721 452 484
e-mail: contact@ampcreativestudios.ro
Disponibilitate convorbiri telefonice:
Luni-Sâmbăta: 09:00 - 20:00